Der kan være mange penge at spare, hvis man har en ældre varmekilde som oliefyr eller elradiator. Naturgas er også blevet meget dyrere, så selvom mange nyere boliger har naturgas, kan det for mange også være en fordel at udskifte gasfyret for at spare penge. Det kan du for eksempel gøre med luft til luft varmepumper. Hvis du er en af dem, der overvejer at udskifte din nuværende varmekilde, så kan du med fordel læse med her.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er et elektronisk apparat, der omsætter energi til varme. Det er altså en måde at opvarme sin bolig på. En varmepumpe fungerer ved, at den enten udnytter luften eller jordens energi til at producere varme og varmt vand. Derfor er det også muligt at udskifte det gamle olie- eller gasfyr med en varmepumpe, der kører på el. Der findes forskellige varmepumper, men nogle af de mest almindelige varmepumper er luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper. En luft til luft-varmepumpe genbruger luften udefra og sender den opvarmede luft ind i huset. En luft til vand-varmepumpe genbruger på samme måde luften udefra, men i stedet for blot at blæse varm luft ind i boligen, er en luft til vand-varmepumpe forbundet med boligens centralvarmesystem, der kan forsyne boligen med både gulvvarme eller varme i radiatorer og varmt vand.
Fordele og ulemper ved varmepumperne
En luft til luft-varmepumpe er den billigste løsning, når det gælder varmepumper. Derudover er installationsprisen også den billigste, fordi det ikke kræver det store at montere den type varmepumpe. En luft til luft-varmepumpe egner sig desuden bedst til at opvarme mindre boliger, og derfor er den type pumpe velegnet til mindre huse, sommerhuse, kolonihavehuse eller som supplering til boliger, hvor den primære varmekilde er elvarme, fyr eller brændeovn. En luft til vand-varmepumpe er noget dyrere – både i indkøb og etablering, fordi anlægget skal kobles på radiatorer eller varmeslanger. Til gengæld leverer pumpen 3,5-5 gange så meget varme, som den bruger energi. Og derfor er det en meget økonomisk løsning, der ofte kan svare sig på den lange bane.
En grøn og økonomisk løsning
Vælger du at investere i en varmepumpe, skåner du miljøet for meget belastning. En miljørigtig varmepumpe er nemlig langt mere miljøvenlig for klimaet end et naturgasfyr, pillefyr eller oliefyr. Derudover sparer du også en masse penge på strøm sammenlignet med andre varmekilder. Du sparer altså både penge og passer på miljøet samtidig. Når dit hus primære varmekilde er elvarme, kan du desuden få reduceret din elpris, når det årlige forbud overstiger 4.00 kWh. På den måde er fordelene mange.