Her er nogle af de vigtigste ting, som du skal vide om varmepumper
Varmepumpen er i dag blevet en af de teknologier, som har taget over i de danske hjem. Det er blevet en populær måde for mange danskere at nedsætte deres elregning på, og samtidig kræver det ikke mange investeringer.
Men det er kun en brøkdel af de ting, som du skal vide, hvis du skal kunne tage en informeret beslutning om, hvorvidt du og din familie skal have en varmepumpe eller ej.
Hvilke slags varmepumper, kan du gå ud og købe?
Generelt findes der 3 typer varmepumper, som alle fungerer lidt forskelligt. Jord-til-vand er en pumpe, hvor man bruger den varme, som jorden har. Her sendes vand fra huset ud igennem jorden, hvorfra vandet så kommer tilbage pumpen og ind i huset igennem en varmeveksler.
Luft-til-vand er en anden situation, hvor man stadig opvarmer vand, men denne gang med luften, som kan findes både i boligen og udenfor boligen.
Til sidst har vi luft-til-luft. Denne teknologi er egentligt meget selvsigende, for her bliver varmen, som man finder i luften udenfor boligen, konverteret til varme, som kommer ind i din bolig.
De forskellige slags varmepumper skyldes ikke bare kreative ingeniører. Det er fordi, at de alle har forskellige niveauer af ”energieffektivitet”, altså hvor store besparelser på energiforbruget, som de kan give.
Derudover er der også forskellige typer, som er dyrere end andre. Jord-til-vand er ofte den dyreste mulighed, når det kommer til den første investering. Til gengæld er det også den, der generelt set kan give dig de største besparelser.
Hvad er fordelene for dig, når du vælger en varmepumpe?
Når det kommer til varmepumper, så er det en række grunde til, at de i dag bliver valgt af mange danskere.
En af de mest populære grunde er, som vi tidligere kort har nævnt, at det er muligt at spare penge på elregningen. Det er fordi, at du her kommer til at udnytte energi, som allerede er derude i naturen, til at varme din bolig op. Dermed behøver du ikke at bruge særligt mange penge på varmen, da du allerede har klaret store dele af den.
Derudover er det en rigtig miljøvenlig løsning. Varmen, som findes derude i naturen, i eksempelvis din jord, er der altid, og derfor er det altså bare et spørgsmål om, hvem der kommer ud og tager brug af denne varme. Du bruger færre ressourcer fra industrien, hvilket ofte kan være miljøskadeligt.
Som teknologi er varmepumpen faktisk, for mange, overraskende simpel, når først den er blevet indlemmet i hjemmet. Der skal ikke noget brændsel på, og du skal ikke holde øje med noget. Varmepumpen kører på en automatiseret proces, som du, langt størstedelen af tiden, ikke skal gøre noget ved.
Du skal huske at tænke over, hvor du bor
Det er ofte, at mange danskere bliver lidt tabt i de mange fordele, som er ved varmepumperne. Dette er dog en fare, for der er visse restriktioner.
Med en stor bolig er der sjældent nogle problemer. Det er fordi, at der først og fremmest er nogle anlæg, hvilket ofte gælder jord-til-vand varmepumper, som kræver rigtigt meget plads udenfor boligen. Derfor er det vigtigt, at du ved, at der er plads til dette.
Dette er især vigtigt, fordi det, for varmepumper, er en fælles karakteristik, at delen, som befinder sig udenfor, har en tendens til at larme ret meget. Derfor vil det være rigtigt træls at skulle placere denne del tæt på et soveværelse, fordi det var det eneste sted udenfor, hvor der var plads.
Derudover er der tekniske restriktioner ved for eksempel luft-til-luft modeller, som ikke kan installeres i alle boliger, da anlæggets største del er at finde udendørs.
Når det kommer til varmepumper, så skal der altid en certificeret håndværker til
Det at sætte varmepumper op er ikke altid det billigste, og det er især fordi, at opsætningen kan koste noget. Derfor der det blandt mange forbrugere blevet populært at opsætte nogle dele selv.
Når det kommer til, hvad du selv må installere, så må du reelt set kun sætte delen, som sidder indenfor, op, mens delen, som sidder udenfor, må sættes op på et stativ eller lignende.
Når det kommer til at føre kabler og eksempelvis tilslutte selve anlæg, så kræver det en håndværker, og snakker vi luft-til-vand, så kræver det specifikt en ekspert i køleanlæg.
Dette bør du altså tænke over, så du får valgt den rigtige professionelle, som kan hjælpe dig med at opsætte den rigtige varmepumpe.