Her kan du læse mere om Luft til Luft varmepumper.
(Vi har også en side med information om Luft til Vand varmepumper)
En luft til luft-varmepumpe fungerer på samme måde som en aircondition enhed, men i stedet for bare at puste kold luft ind i rummet, kan de også producere varm luft. Den varme luft fra enheden blæses ind i rummet og henter varme fra den kølige luft udenfor. Dette er hvorfor de kaldes “luft-til-luft” varmepumper.
En af de største fordele ved en luft-til-luft varmepumpe er deres evne til at producere varme selv i de koldeste måneder. De fleste varmepumper er designet til at fungere ved temperaturer så lave som minus 15° Celsius, hvilket betyder at de kan bruges effektivt selv i områder med meget kolde vintre.
En anden fordel ved en luft-til-luft varmepumpe er, at det er en meget mere effektiv måde at opvarme et rum end traditionelle varmesystemer. De fleste varme systemer bruger en masse energi på at varme op og opretholde temperaturen i en hel bygning, selvom kun enkelte rum er i brug. En varmepumpe varmer kun det rum den er i, hvilket betyder at du kan spare penge på din varmeregning, fordi du ikke bruger energi på at varme et rum, som du alligevel ikke bruger.
En anden fordel ved en luft-til-luft varmepumpe er dens evne til at fungere som en aircondition enhed. Når du slår den omvendte cyklus på, begynder varmepumpen at arbejde som en aircondition enhed. Det betyder, at den kan fungere som en opvarmnings- eller køleanlæg afhængigt af hvad der er brug for på det tidspunkt.
Foruden at regulere temperaturen i dit hjem og spare penge på varmeregningen, kan en luft-til-luft varmepumpe også forbedre luftkvaliteten i dit hjem. De fleste modeller af varmepumper indeholder et luftfilter, som kan fjerne støv, pollen og andre allergener fra luften. Hvis du eller nogen i din husstand lider af astma, allergi eller andre vejrtrækningsproblemer, kan en varmepumpe hjælpe med at forbedre deres tilstand.
En af de største fordele ved en luft-til-luft varmepumpe er dens miljøvenlige funktioner. Fordi de varmer op med en mere effektiv metode, forbruger de mindre energi. Dette gør dem til en mere miljøvenlig alternativ til traditionelle varmesystemer, som kan være meget energiforbrugende. I stedet for at bruge fossile brændstoffer som olie eller gas, som kan have en skadelig virkning på miljøet, bruger varmepumper ren og bæredygtig energi fra luften udenfor.
Sidst, men ikke mindst, kan en luft-til-luft varmepumpe øge værdien af dit hjem. Flere og flere hjemkøbere bliver bevidst om energieffektive hjem. At have en luft-til-luft varmepumpe installeret i dit hjem kan være et salgsargument, der øger interessen for dit hjem i dagens marked.
Sammenfattende, en luft-til-luft varmepumpe er en klog investering for både miljøet og din pengepung. Den kan give varme og køling afhængigt af behovet, forbedre luftkvaliteten i dit hjem og øge dit hjems værdi. Hvis du overvejer at opgradere dit hjemmeopvarmningssystem eller ønsker at gøre dit hjem mere effektivt, kan en luft-til-luft varmepumpe være et klogt valg for dig.
Luft til luft varmepumper som supplerende varme
Luft til luft varmepumpen er den mest solgte type varmepumpe i Danmark.
Der er solgt og installeret cirka 50.000 luft-til-luft varmepumper i danske bygninger i løbet af de seneste år.
En luft til luft varmepumpe er eksempelvis et godt valg som varmepumpe til sommerhus, da dens opvarmningskapacitet egner sig godt til mindre bygninger og da varmepumper baseret på luft til luft er forholdsvis billige i anskaffelse. En luft-luft varmepumpe koster typisk fra 10.000 til 25.000 kroner for en standardinstallation.
Varmepumper kan både opvarme og nedkøle. På vores breddegrader er det dog i langt de fleste tilfælde opvarmningsfunktionen, som anvendes.
En luft/luft varmepumpe består af en inde-enhed og en ude-enhed. Når pumpen kører i varmedrift (typisk om vinteren), så anvendes spolen udendørs som fordamper, mens kondensatorvirkningen anvendes på den indre spole, der absorberer varme fra kølemidlet og afgiver varmen til den indendørs luft.
Luft til luft varmepumpens effekt måles i form af en effektfaktor, som angiver hvor meget energi, som afgives i forhold til den mængde energi (strøm), som tilføres varmepumpeanlægget for at holde pumpen kørende.
Hos de store producenter af varmepumper som fx. Panasonic, Toshiba og Bosch investeres der i øjeblikket kraftigt i at forbedre effektiviteten af den enkelte varmepumpe og når du indhenter tilbud på indkøb og montering af varmepumpe, så bør du derfor sikre dig, at du får et tilbud på den seneste model af den pågældende varmepumpeproducents varmepumper.
Almindeligvis forventes en levetid på en varmepumpe at være cirka 10 år. Dette skal sættes i forhold en gennemsnitlig tilbagebetalingstid for de mest populære varmepumper på 3 – 6 år.
Luft til luft varmepumper – Fordele
- Priserne for indkøb og installation er typisk overkommelige og ligger ofte på mellem 10.000 og 20.000 inklusiv moms og montering
- De kan også bruges til nedkøling om sommeren, hvis Danmark rammes af hedeslag
- Der er tale om en relativt simpel montering, som ikke kræver større konstruktionsmæssige indgreb i din bolig
- Luft til luft varmepumperne sikrer også et bedre indeklima, da udeluften filteres for støvpartikler, inden den kommer ind i din bolig
Ulemper ved en luft-til-luft varmepumpe
- Denne type varmepumpe afgiver (i modsætning til en jordvarmepumpe) mindst energi på det tidspunkt, hvor du har mest brug for det. Du kan derfor ikke nøjes med en luft/luft varmepumpe som eneste kilde til varme i din bolig eller virksomhed. På kolde vinterdage vil opvarmningseffekten være helt utilstrækkelig
- Når udendørs temperaturen nærmer sig frysepunktet, så er afrimning nødvendig. Dette klarer varmepumpen selv, men effektfaktoren reduceres
- Ved meget fugtig eller saltholdig luft (fx. nær havet), så vil levetiden typisk blive reduceret med 2-3 år.
- Luft-til-luft varmepumpens udedel er ikke altid lige pæn at se på og kan desuden – afhængig af kvaliteten – afgive en konstant lyd (mekanisk summen). Det kan derfor både i forhold til arkitektur og akustik være en udfordring at finde den optimale placering af ude-enheden.