Jordvarme – Hvad er det?
Jordvarme er det mest anvendte udtryk for udnyttelsen af varmeenergien i Jordens øverste lag til opvarmning af boliger og brugsvand.
Der findes en række forskellige måder, hvorpå energien fra jorden kan udnyttes til miljørigtige formål i danske bygninger.
Men den klart mest populære type af jordvarme er et traditionelt jordvarmeanlæg, hvor der udlægges en række vædskeførende rør i jordens øvre lag (typisk i 1-2 meters dybde).
Disse vædskefyldte rør (som evt. kan nedgraves i to lag) opsamler varmeenergi fra jordens og fører den til den centrale enhed, hvor jordvarmen omsættes til enten opvarmet vand, der ledes rundt i husets centralvarmesystem eller bruges som brugsvand i vandhaner og til bruseband.
Da jordvarme (i modsætning til luftvarmepumper) kun i mindre omfang er påvirket af udetemperaturens svingninger henover året, så er jordvarmen en god kilde til billig og miløvenlig opvarmning året rundt.
Hvad koster jordvarme?
Det er dog et “men” i forhold til installation af jordvarme. Nemlig den høje pris for jordvarme, som betyder, at en investering skal gennemregnes bedre, end hvis der blot købes en luft til luft varmepumpe eller en luft til vand varmepumpe.
Lovgivning omkring jordvarme
Der er desuden en række lovgivningsmæssige forhold omkring installation af jordvarme, som kan gøre processen omkring installation af jordvarme ret tidskrævende.
Du skal nemlig anmode din kommunes tekniske forvaltning om tilladelse til installation af jordvarme, da det principielt kan have en miljømæssig påvirkning, der rækker ud over den egen grund. I nogle tilfælde skal en påtænkt jordvarmeboring først sendes i offentlig høring, for kommunen kan give officiel tilladelse til jordvarmeanlægget.